Internetsnelheid loopt op

In 2023 heeft iedereen in Nederland snel vast internet

Internet is een belangrijke levensbehoefte geworden. We gebruiken het voor bijna alles. Ook de Nederlandse overheid ziet in dat internet steeds belangrijker wordt voor heel veel mensen en bedrijven. Daarom heeft het kabinet onlangs een mooi doel gesteld: alle Nederlanders moeten in 2023 beschikken over snel internet, met een snelheid van minimaal 100 megabit per seconde.

Het kabinet doet er zelfs nog een stapje bovenop en wil dat in hetzelfde jaar een grote meerderheid een tien keer zo snelle verbinding (1 gigabit per seconde) heeft. Deze doelen staan in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat in juli 2018 werd gepresenteerd. Nu heeft nog maar 32,6% van de Nederlandse huishoudens een verbinding met een snelheid van 100 megabit of hoger, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt. Wel heeft 97% van de Nederlanders de beschikking over internet.

 

Nederland koploper op internetgebied

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is Nederland op het gebied van digitale infrastructuur koploper van Europa en zijn deze plannen nodig om dat zo te houden. Ook op het gebied van mobiel internet moet Nederland koploper blijven, vindt het kabinet. Er zijn in Nederland namelijk nog altijd plekken waar de dekking van het mobiele netwerk onvoldoende is, vaak omdat exploitatie op deze locaties commercieel niet interessant is voor aanbieders.

Om ook in deze gebieden goede dekking te realiseren wil Keijzer bij de aankomende frequentieveilingen een dekkingsplicht opleggen. Dit betekent dat op 98% van van de oppervlakte van iedere gemeente in Nederland mobiel internet moet zijn. Aanbieders die hier niet aan kunnen of willen voldoen, maken dan geen kans meer op deze frequenties voor het aanbieden van mobiel internet.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in